Prepararea betonului. Cum se produce betonul, cu ce scule se obtine si cum se toarna
- Publicat de Admin Magnetcenter
- In Constructii
- 9 Februarie 2023
Betonul este unul dintre cele mai importante materiale de constructii, utilizate atat la nivel rezidential, cat si la scara industriala. Ridicarea oricarei structuri solide pe baza din beton este posibila doar daca acest material este produs corespunzator, in baza unor ingrediente bine selectate si cu ajutorul unor echipamente profesionale. Este necesar ca prepararea betonului sa respectt cu strictete retetele care se doresc a fi urmate. Trebuie se tina cont atat de calitatea materialelor folosite, cat si de cantitatile in care sunt acestea adaugate.
Pentru a putea intelege cu adevarat care este importanta modului in care se desfasoara procesul de preparare de beton, precum si selectarea cantitatilor de ingrediente utilizate, este fundamental sa stii ce este betonul, la ce se utilizeaza si care sunt cele mai importante retete de urmat.
De asemenea, odata ce este finalizata prepararea betonului la betoniera, este nevoie sa stii si care sunt cele mai importante elemente, scule si unelte pe care trebuie sa le detii pentru a realiza turnarea betonului intr-un mod corect. Iata informatiile de care ai nevoie, pentru finalizarea cu succes a procesului de pregatire a betonului si a celui de turnare a materialului atat de important pentru proiectul tau de constructii!
Cuprins:
- Prepararea betonului - Care este compozitia betonului?
- Preparare beton - Retete de preparare a betonului
- Fabricarea betonului si turnarea corecta a materialului
1. Prepararea betonului - Care este compozitia betonului si cu ce utilaje se produce?
Pe langa folosirea unor utilaje de constructii de cea mai buna calitate, reusita unui proiect depinde foarte mult si de calitatea materialelor utilizate la ridicarea structurilor planificate. In acest sens, betonul este un material esential, care trebuie pregatit si utilizat cu deosebita atentie. Betonul reprezinta un amestec format din apa, ciment, materiale agregate si, in mod optional, aditivi.
Apa este un element cheie, deoarece reprezinta singura componenta lichida de pe lista ingredientelor din compozitia betonul. Ea are rol de omogenizare a amestecului si are si capacitatea de a initia totalitatea reactiilor chimice necesare in vederea intaririi ulterioare a materialului. Chiar daca poate parea un detaliu nesemnificativ, puritatea apei este foarte importanta. Lichidul trebuie sa fie cat mai curat si, cea mai buna varianta pentru a te asigura ca obtii beton de calitate, este sa folosesti apa din sursa potabila.
Pe langa puritatea apei, conteaza foarte mult si cantitatea in care este utilizata aceasta. Cantitatea difera de la reteta la reteta, iar in cele ce urmeaza vei putea descoperi mai multe variante de retete de beton si vei observa ca pentru fiecare dintre ele, cantitatea de apa variaza. Cantitatea de apa trebuie sa fie aleasa corect, din punct de vedere al conceptului specific de “raport apa-ciment”. Acest raport este menit sa faciliteze obtinerea unei paste de beton omogene.
Cimentul este, de fapt, elementul central din orice reteta de beton. Cimentul reprezinta o pudra care contine substante precum gips, calcar, substante minerale sau agenti de intarire. Exista mai multe tipuri de ciment pe piata, iar acestea trebuie alese in functie de destinatia pe care o va avea betonul obtinut in urma procesului de preparare. Trebuie sa se tina cont de rezistenta la compresia initiala si la compresiunea finala, precum si de capacitatea comentului de a garanta o constructie durabila.
Este bine de stiut ca majoritatea producatorilor tipurilor de ciment care pot fi achizitionate de pe piata mentioneaza pe ambalaj anumite elemente care clarifica scopul pentru care poate fi utilizat produsul. De asemenea, in functie de aceste potentiale destinatii ale cimentului, producatorii ofera si retete de obtinere a betonului.
Agregatele sau sorturile sunt materiale care contribuie la sporirea rezistentei betonului in timp si se folosesc pe post de intaritoare. Se utilizeaza pe post de agregat nisipul, balastul sau pietrisul. Nisipul care se foloseste pe post de agregat trebuie sa fie colturos si cat mai aspru. Se utilizeaza exclusiv nisip din surse autorizate, precum carierele sau balastierele recunoscute. In cazul in care se foloseste nisip care contine argila, saruri sau resturi vegetale, sunt sanse foarte bune ca betonul sa nu se intareasca sau sa nu fie durabil.
Si pietrisul este un agregat bun si este nevoie sa fie obtinut tot din surse certificate, precum balastierele. Granulele de pietris folosite la obtinerea betonului trebuie sa se sparga fara efort, prin lovituri cu ciocanul si trebuie sa fie curate, fara urme de pamant, resturi vegetale sau praf. Cele doua tipuri de material pot fi utilizate cu rol de agregat si in combinatie, aceasta varianta purtand denumirea de balast.
Aditivii speciali sunt o ultima componenta care se utilizeaza pentru obtinerea betonului. Aceste substante chimice contribuie la sporirea rezistentei betonului si la facilitarea prelucrarii mai facile a materialului. De asemenea, cu ajutorul aditivilor speciali, betonul poate fi mai usor de intarit la frig si poate avea un grad mai mare de impermeabilitate. Aditivii reprezinta, totusi, un ingredient facultativ si nu fac parte din retetele de baza folosite pentru obtinerea betonului.
1.1 Cu ce utilaje se produce betonul?
Exista instrumente speciale care se utilizeaza la prepararea betonului, iar betoniera este, cu siguranta, cea mai utila scula pe care o poti include in proiectul tau. Prepararea betonului cu betoniera este metoda cea mai facila si populara pe santierele de pretutindeni. Pe langa betoniera, insa, ai nevoie si de alte instrumente. Iata care sunt ele si ce trebuie sa stii despre acestea:
- Galeata pentru apa - manipularea apei in timpul procesului de obtinere a betonului cu betoniera trebuie sa se faca in asa fel incat actiunea sa fie rapida, precisa si fara pierderi. O galeata de 10 litri este solutia perfecta pentru a masura foarte bine cantitatile de apa utilizate.
- Lopata - la fel ca galeata, lopata are rol de transfer al ingredientelor (ciment, balast, nisip, pietris sau aditivi), dar si de masurare a cantitatii in care sunt folosite acestea.
- Betoniera - este un utilaj de constructii special conceput pentru producerea cantitatilor de beton necesare in proiectele de constructii de dimensiuni reduse. Betoniera este scula perfecta si pentru atunci cand vrei sa consolidezi o structura.
1.2. Etapele prepararii betonului la betoniera
Prepararea corecta a betonului la betoniera se face prin respectarea unor etape foarte importante, care vizeaza atat pozitia aparatului, cat si gestionarea corecta a ingredientelor. Astfel, trebuie sa se respecte urmatorii pasi:
- Se aseaza betoniera pe o suprafata dura si plana;
- Se aduc in apropierea betonierei toate ingredientele care vor fi utilizate;
- Se adauga un betoniera cantitatile de ingrediente din reteta aleasa;
- Se porneste betoniera si este lasata sa amestece ingredientele, pana cand acestea se omogenizeaza;
- Se scoate betonul obtinut din betoniera, in vederea turnarii acestuia;
- Se curata betoniera si toate instrumentele utilizate pentru manipularea ingredientelor.
2. Preparare beton. Retete de preparare a betonului
Acum ca stii ce ingrediente iti trebuie pentru fabricarea betonului si care sunt etapele in care se utilizeaza acestea, este timpul sa descoperi si cateva dintre cele mai populare si practice retete in baza carora se fabrica betonul de calitate. Aceste retete difera in functie de scopul pe care il va avea materialul obtinut. Trebuie sa tii cont ca, pentru fiecare reteta, iti vom prezenta cantitati diferite de nisip, in functie de granulatia pe care o are aceasta componenta (0-4 mm, 4-8 mm, 8-16 mm, 16-31,5 mm). Iata cateva retete, dintre cele mai utilizate la nivel rezidential si nu numai:
Beton C8/10 - se foloseste pentru obtinerea de beton simplu, nearmat, cu scop de umplutura sau egalizare. Contine:
- Apa: 130 litri/mᶟ
- Ciment: 220 kg/mᶟ
- Nisip: 578 kg/mᶟ nisip 0-4 mm; 257 kg/mᶟ nisip 4-8 mm, 413 kg/mᶟ nisip 8-16 mm sau 545 kg/mᶟ nisip 16-31,5 mm
Beton C16/20 - se foloseste pentru obtinerea de beton simplu sau armat utilizat la fundatii si sape pentru care nu exista riscul abraziunii. Contine:
- Apa: 161 litri/mᶟ
- Ciment: 280 kg/mᶟ
- Nisip: 567 kg/mᶟ nisip 0-4 mm; 252 kg/mᶟ nisip 4-8 mm, 400 kg/mᶟ nisip 8-16 mm sau 525 kg/mᶟ nisip 16-31,5 mm
Beton C20/25 - reteta se foloseste pentru a obtine beton simplu si armat, utilizat la fundatii, pentru sape care nu sunt expuse abraziunii. Contine:
- Apa: 173 litri/mᶟ
- Ciment: 300 kg/mᶟ
- Nisip: 507 kg/mᶟ nisip 0-4 mm; 215 kg/mᶟ nisip 4-8 mm, 350 kg/mᶟ nisip 8-16 mm sau 473 kg/mᶟ nisip 16-31,5 mm
Beton C12/15 - reteta pentru beton nearmat, simplu, folosit cu rol de umplere sau egalizare. Se utlizeaza:
- Apa: 140 litri/mᶟ
- Ciment: 236 kg/mᶟ
- Nisip: 530 kg/mᶟ nisip 0-4 mm; 230 kg/mᶟ nisip 4-8 mm, 370 kg/mᶟ nisip 8-16 mm sau 494 kg/mᶟ nisip 16-31,5 mm
Beton C25/30 - reteta de beton simplu pentru obtinerea de stalpisori, stalpi mari, sape care nu sunt expuse abraziunii, grinzi sau centuri. Sunt necesare:
- Apa: 201 litri/mᶟ
- Ciment: 352 kg/mᶟ
- Nisip: 552 kg/mᶟ nisip 0-4 mm; 237 kg/mᶟ nisip 4-8 mm, 381 kg/mᶟ nisip 8-16 mm sau 500 kg/mᶟ nisip 16-31,5 mm
Pe langa respectarea cu strictete a cantitatilor inscrise in retetele prezentate, este foarte important sa se tina cont si de capacitatea pe care o are betoniera. In situatia in care se incearca obtinerea unei cantitati mai mari de beton decat capacitatea aparatului, exista posibilitatea ca utilajul sa se defecteze. Totodata, etapele prepararii, mentionate in capitolul anterior, trebuie sa fie si ele respectate, indesoebi curatarea cu atentie a urmelor de beton de pe suprafata betonierei!
3. Fabricarea betonului si turnarea corecta a materialului
Odata finalizat procesul de preparare a betonului, poti trece la turnarea materialului, in vederea obtinerii structurilor de care ai nevoie in proiectul tau de constructii. Iata care sunt conditiile care trebuie sa fie asigurate, pentru turnarea corecta a betonului:
- Betonul se toarna pe suprafete bine pregatite si curatate de obiecte straine;
- Este necesar ca betoanele sa se toarne la temperaturi din intervalul 5 - 30 de grade Celsius;
- In zilele caniculare, se toarna beton seara, pentru ca apa sa nu se evapore in mod accelerat;
- Daca se toarna beton iarna, pe temperaturi mai mici de 5 grade, trebuie ca betonul sa fie acoperit si protejat de inghet.
Daca toate conditiile acestea sunt indeplinite, se trece la procesul de turnare a betonului. Este important de retinut faptul ca betonul se toarna de la maximum 50 - 60 cm, nu se imprastie sau se arunca! In cazul in care nu este turnat, exista riscul ca betonul sa nu se omogenizeze corespunzator. Daca sesizezi ca betonul este prea dens, nu trebuie sa adaugi cantitati suplimentare de apa. Nu uita ca reteta trebuie sa fie respectata intotdeauna. Daca ai respectat reteta, aspectul betonului este cel potrivit. In cazul in care adaugi mai multa apa, rezistenta materialului va scadea.
Dupa ce ai turnat betonul in spatiile dorite, poti realiza si vibrarea betonului cu un vibrator de beton. Vibrarea sau nivelarea va transforma betonul intr-o structura compacta si il va distribui si in locurile in care nu ai putut turna o cantitate suficienta. Vibrarea este finalizata atunci cand se obtine un strat uniform de beton, fara bule si cu aspect lucios.Odata finalizata si nivelarea betonului acesta va trebui lasat la uscat. Uscarea se poate realiza mai lent sau mai rapid, in functie de reteta, aditivii adaugati sau conditiile meteo.
Trebuie stii ca fiecare etapa a procesului de fabricare a betonului, cat si ceea ce faci ulterior, sunt elemente care pot sa afecteze rezistenta structurilor si longevitatea acestora. Tocmai de aceea, tehnicile trebuie respectate in mod responsabil, iar echipamentele utilizate trebuie sa fie de calitate, asa cum sunt cele care pot fi comandate de pe site-ul MagnetCenter.
Alege sa investesti in scule de calitate si sa respecti indicatiile expertilor din domeniu, pentru a obtine rezultate sigure si rezistente. Nu uita ca atat proiectele de constructii, cat si alte lucrari cu grad ridicat de risc trebuie sa fie desfasurate doar de catre meseriasi experimentati si calificati.
Sursa foto: Pixabay.com
