Puii de carne - Informatii utile pentru hranirea in vederea cresterii accelerate
- Publicat de Admin Magnetcenter
- 23 August 2023
Multi gospodari si fermieri vor sa obtina o calitate superioara a carnii provenite de la pasarile din curte sau din ferma, asa ca pun mare accent pe alegerea puilor sanatosi, robusti, care sa se dezvolte rapid si frumos. Se pare ca inceputul vietii pasarilor este vital pentru marcarea succesului si pentru existenta unei populatii numeroase de pasari, unele aspecte devenind prioritare in acest sens: aer, temperatura, lumina, apa, hrana. Specialistii atrag atentia ca pasarile au nevoie de o alimentatie speciala pentru a atinge greutatile optime inainte de a fi sacrificate, ceea ce inseamna ca proprietarii trebuie sa puna mare accent pe tipul de furaje oferite, nu doar pe conditiile de crestere a puilor de carne. In ultima vreme se doreste mai ales carne provenita de la pui crescuti in conditii cat mai naturale, controlarea alimentatiei si a conditiilor de viata fiind foarte importante pentru a obtine o carne delicioasa, perfecta pentru realizarea unor preparate culinare de top.
In articolul de mai jos vei descoperi informatii utile despre cresterea puilor de carne, conditiile de crestere, tipul de hrana ce trebuie sa li se ofere, vei afla cateva retete de hrana pentru puii de carne, ce cantitate de hrana mananca un pui intr-o anumita perioada a vietii, cum sunt crescuti in sistem traditional si vei sti care sunt tratamentele si vaccinurile necesare pentru a garanta existenta unor pasari sanatoase.
Cuprins:
1. Informatii utile despre cresterea puilor de carne
1.1. Care sunt puii de carne
1.2. Conditii de crestere a puilor de carne
2. Hrana necesara puilor de carne
2.1. Retete de hrana pentru puii de carne
2.2. Cat mananca un pui de carne
2.3. Cresterea puilor de carne in sistem traditional
3. Tratamente si vaccinarea puilor de carne pentru o dezvoltare optima
1. Informatii utile despre cresterea puilor de carne
Cresterea puilor de carne in sistem gospodaresc sau intr-o ferma nu este foarte dificila, dar obtinerea unor rezultate foarte bune depinde in mare masura de alimentatia oferita, de conditiile de viata, de vaccinuri si tratamente care nu contin antibiotice. In ultima vreme se cere tot mai mult carne de pui crescut ca la tara, asa ca se pune mare accent pe sanatatea pasarilor, pe calitatea carnii obtinute, pe gustul delicios, evidentiindu-se, astfel, diferite moduri de a creste puii, printre acestea si sistemul traditional.
De cele mai multe ori, gospodarul sau fermierul alege sa foloseasca incubatoarele electrice pentru a scoate un numar de pui proprii, fara sa mai apeleze la magazinele de specialitate, deoarece se intampla des ca viabilitatea puilor cumparati sa nu fie cea scontata. In acest sens, pentru a obtine o demografie satisfacatoare si un profit bun la final, acestia trebuie sa adune cat mai multe informatii despre incubarea oualelor, sa respecte cu strictete sfaturile specialistilor si parerile altor persoane avizate, altfel chiar si unele greseli mici ar putea sa duca la un esec urias.
1.1. Care sunt puii de carne
Puii de carne nu fac parte din aceleasi rase precum cei crescuti pentru oua. Printre cei mai populari sunt puii broiler (asa sunt numiti in engleza) din rasa Cobb 500 sau Ross 308. Acestia se evidentiaza prin productia de carne, pulpe si piept, prin cresterea foarte rapida, atingand o greutate de 2,5 kg in circa opt saptamani. Un hibrid crescut special pentru producatia de carne este si Ranger, cu un ritm de crestere mai moderat, greutatea de 3,5 kg atingand-o in 10-12 saptamani. Este rezistent, asa ca poate fi crescut fara probleme in aer liber. Principalele caracteristici sunt: piept mare, picioare puternice, conversia excelenta a furajului.
Hibridul Ross 308 este robust si are o crestere foarte rapida, putand fi crescut acasa, de fiecare gospodar cu casa la curte, dar si in ferme specializate. Pentru a obtine performantele pentru care a fost creat, acest hibrid are nevoie de o hrana corespunzatoare. Cobb 500 are viteza foarte mare de crestere, mananca repede si mult, remarcandu-se prin pieptul urias.
Foarte interesant este faptul ca un pui broiler are la nastere 40 de grame, ajungand la 42 de zile sa atinga chiar si greutatea de peste 2,400 kilograme. Un calcul mic ar putea sa arate ca, practic, acest pui isi multiplica de 60 de ori greutatea initiala, evident intr-o perioada scurta, de doar 42 de zile. Pe perioada cresterii broilerii se pot infecta usor cu paraziti diversi, larg raspanditi in mediul inconjurator, ceea ce a determinat ca in compozitia furajului sa fie introdus intr-o cantitate mica un coccidiostatic, cu rol de a preveni imbolnavirea.
1.2. Conditii de crestere a puilor de carne
Cresterea puilor de carne poate sa debuteze excelent in luna mai, cand deja a inceput sa se incalzeasca mult, ceea ce inseamna ca gospodarul va avea mai putine batai de cap cu amenajarea adapostului. Pentru un fermier care vrea sa aiba o afacere profitabila, trebuie sa se ia in considerare realizarea unei zone de primire a puilor de carne, in asa fel incat sa se creeze cele mai bune conditii de crestere si dezvoltare a pasarilor.
Adapostul trebuie sa fie bine igienizat, in asa fel incat sa nu existe riscul de imbolnavire a puilor, extrem de sensibili, de altfel, la inceputul vietii lor. Astfel, inainte de a fi introdusi aici se impune curatarea de praf, spalarea, aerisirea si dezinfectarea. In prima saptamana se recomanda ca puii sa fie introdusi in spatii inchise, tinuti in ladite sau cutii pentru a le oferi temperatura de care au nevoie si, desigur, pentru a-i feri de posibili pradatori sau de alte pericole.
Pe masura ce cresc, puii pot fi mutati in adaposturile exterioare, bine aerisite, care trebuie neaparat sa aiba acoperis pentru a-i feri de intemperii sau de alte lucruri neprevazute. Este important sa se aiba in vedere inclusiv numarul de pui ce vor trai in adapost, specialistii considerand ca o gaina ar avea nevoie de aproximativ un metru patrat de spatiu pentru a se dezvolta in bune conditii (un pui are nevoie de o jumatate de metru patrat). Puii pot fi crescuti direct pe sol daca nu exista umeazeala excesiva, element ce ar putea duce la imbolnavirea lor.
Alaturi de adapostul curat, trebuie sa se ia in considerare si lumina, o sursa de caldura, adapatoarea, hranitoarea si asternutul.
E nevoie de cat mai multa lumina, pentru ca puilor le place lumina naturala si razele soarelui. Desigur, va fi nevoie si de o zona de umbra, acolo unde se vor retrage puii pentru a se feri de perioada de canicula, insa, preponderent, trebuie sa existe lumina din abundenta;
In primele zile, cand sunt tinuti in camera inchisa, trebuie sa aiba caldura suficienta, asa ca este indicat sa se foloseasca un calorifer electric sau un convector;
Temperaturile optime pentru puii de carne sunt de 35 de grade Celsius in prima saptamana, 32 in a doua saptamana, 29 in a treia saptamana si 26 in a patra;
Montarea in adapost a unei adapatori este vitala, deoarece puii au nevoie de apa proaspata permanent. Vasul trebuie sa fie bine fixat, pentru a nu risca sa fie rasturnat, prins de sol sau de perete;
Hrana trebuie sa fie pusa la discretie, in asa fel incat puii sa fie tentati sa manance, dar se interzice hraniea lor fortata;
Nu in ultimul rand, asternutul va fi realizat din rumegus, talas sau fan, iar dupa patru saptamani pot fi puse si paie (in primele saptamani nu sunt indicate pentru ca sunt prea mari si nu le ofera confortul necesar). Periodic, asternutul trebuie sa fie schimbat si curatat, pentru a nu favoriza aparitia bolilor ce ar putea duce la decesul puilor de carne.
2. Hrana necesara puilor de carne
Pentru obtinerea performantelor in ceea ce priveste productia de carne la pui, este nevoie de o alimentatie corespunzatoare. Indiferent daca au fost scosi la incubatorul de oua sau daca au fost achizitionati de la magazin la doar o zi de la nastere, pasarile vor fi hranite adecvat, cu hrana sanatoasa, nutret combinat sau furaj complet, asigurandu-se substantele nutritive de care puiul are atat de mare nevoie.
Specialistii considera ca exista trei perioade sau etape de crestere a puilor de carne, fiecare dintre ele presupunand un tip diferit de hrana. Pentru a contribui la ingrasarea lor se poate lasa o sursa de lumina aprinsa in adapost, deoarece lumina stimuleaza glanda epifiza si puiul mananca mai mult.
Furajele puilor de carne nu contin:
faina de carne;
faina de oase;
resturi de animale;
hormoni;
substante interzise in alimentatia omului si animalelor.
2.1. Retete de hrana pentru puii de carne
In functie de perioadele de crestere se poate oferi hrana corespunzatoare puilor. Pana la zece zile este vorba despre un furaj combinat de tip demaraj, care cuprinde proteina bruta 23%, celuloza bruta 3%, sare 0,2%. De la 11 la 24 de zile se va oferi puilor de carne o alta reteta de furaje, alcatuita din 20,5% proteina bruta, 4% celuloza bruta si 0,2% sare. De la 25 la 42 de zile, de exemplu, se va oferi un furaj de finisare, care contine 20% proteina bruta, 4% celuloza bruta si 0,2% sare.
Furajul trebuie sa fie bine selectat, sa cuprinda materii prime de calitate superioara, un continut nutritiv echilibrat. O alta alternativa la nutretul complet poate sa fie concentratul ce se administreza puilor in combinatie cu anumite furaje. Pentru a manca foarte bine puiul trebuie sa aiba hranitoarea pozitionata la inaltimea sa (a spatelui), in asa fel incat sa nu se faca risipia de furaje. Furajarea exclusiva cu cereale si calciu nu este prea buna in perioada de finisare, asa ca se va avea grija de acest aspect important. Pentru o dezvoltare optima se pot oferi diferite adjuvante pentru puii de carne de o zi.
2.2. Cat mananca un pui de carne
In functie de varsta pe care o are, puiul de carne mananca o anumita cantitate pe zi:
de la 1 la 21 de zile mananca 1 kg de furaje, administrat la discretie;
in perioada de 3 - 5 saptamani va manca 2 kg de hrana;
in perioada de finisare i se va pune la dispozitie minimum un kilogram.
2.3. Cresterea puilor de carne in sistem traditional
Puiul care creste in acest sistem este incadrat in sistemul semiintensiv, acesta combinand, practic, sistemul gospodaresc cu tehnologia din sistemul intensiv. Avantajele acestui tip de crestere a pasarilor sunt: controlul mai bun asupra conditiilor, productie mare de carne, rentabilitate economica, oferirea unui venit rezonabil unei ferme etc. In ultima vreme este foarte apreciat sistemul traditional de crestere a puilor in libertate totala, ca la bunica acasa.
3. Tratamente si vaccinarea puilor de carne pentru o dezvoltare optima
Puii de carne pot suferi de diferite boli, din pacate, unele dintre ele neputand fi tratate si ducand la eliminarea vietatilor, pentru a nu risca raspandirea si contaminarea pasarilor sanatoase. Printre bolile de care pot suferi puii de carne se numara:
bolile virale;
bolile bacteriene;
micoze;
parazitoze.
Tratamentele naturiste sunt tot mai des utilizate pentru mentinerea sanatatii puilor de carne, fiind realizate din ierburi aromatice si condimente (piper negru, turmeric, scortisoara, oregano, ardei iute, sare, usturoi, ghimbir, otet de mere, ceai). Pentru prevenirea si tratarea bolilor este vital sa se tina cont de sfaturile si recomandarile medicului veterinar, care stie exact ce tratamente sunt cele mai bune si care poate sa stabileasca in conformitate cu graficul de efectuare a vaccinurilor momentul potrivit in acest sens. Cele mai bune metode de prevenire a acestor boli raman, insa, curatenia adecvata in adapost, hrana corespunzatoare, mentinerea tuturor conditiilor de crestere in parametrii normali.
In concluzie, puii de carne pot fi o investitie foarte buna pentru cei care vor sa se bucure de preparate delicioase, cu un gust desavarsit, specific carnii obtinute de la pasarile de curte sau pentru cei care vor sa demareze o afacere profitabila. In acest sens, este nevoie de un bagaj de cunostinte bogat, de alegerea anumitor rase de pui de carne, de o hrana corespunzatoare, de conditii de trai optime si, bineinteles, de tratamente si vaccinuri care sa garanteze cresterea armonioasa si sanatoasa a pasarilor.
Surse foto:
unsplash.com
ro.pinterest.com
