Agricultura ecologica - ce inseamna, ce beneficii are si cum se poate pune in aplicare un sistem de productie organic?
- Publicat de Admin Magnetcenter
- 25 August 2023
Agricultura este una dintre cele mai poluante activitati economice, avand impact asupra aerului, solului si a apei. Din acest motiv, dar si din nevoia de a furniza oamenilor o hrana mai sanatoasa, a aparut agricultura ecologica, care se bazează pe respectarea dinamicii naturale a ecosistemelor, este mai prietenoasa cu mediul inconjurator si nu foloseste substante chimice sau organisme modificate genetic. Afla in acest articol ce inseamna agricultura ecologica, ce avantaje si obiective are aceasta, ce substante sunt permise si ce substante sunt interzise in sistemul de productie organic, precum si alte informatii utile despre conditiile de practicare si solutiile bio folosite in agricultura.
Cuprins:
Agricultura bio - ce este, ce avantaje are si care sunt obiectivele ei?
1.1. Ce inseamna agricultura biologica si ce obiective are?
1.2. Avantajele si dezavantajele agriculturii bio
1.3. Ce este hrana organica si ce substante sunt permise in agricultura ecologica?
Agricultura bio in Romania - care sunt conditiile pentru certificarea bio si ce solutii exista pentru combaterea buruienilor?
2.1. Conditii pentru agricultura ecologica - cum se obtine certificarea bio?
2.2. Solutii pentru combaterea buruienilor in agricultura ecologica
1.1. Ce inseamna agricultura ecologica si ce obiective are?
Agricultura ecologica este un sistem de productie agricola care se bazeaza pe utilizarea unor procese si resurse naturale, respectandu-se anumite reguli si principii stricte, conforme cu standardele nationale si internationale. Scopul ei este acela de a obtine alimente mai sanatoase si mai nutritive, minimizandu-se in acelasi timp impactul sau asupra mediului. Prin intermediul ei este protejata fertilitatea solului si este impiedicata raspandirea daunatorilor.
Legatura dintre ecologie si agricultura a aparut in secolul al XX-lea ca urmare a utilizarii pe scara larga a pesticidelor si ingrasamintelor, asociate de catre cercetatori cu diferite boli ale oamenilor. In prezent, agricultura bio se bazeaza pe practicile agricole bune din trecut, pe inovatiile tehnologice si pe cunostintele omului modern.
Din definitia agriculturii ecologice rezulta si obiectivele acesteia:
Utilizarea in mod responsabil a resurselor naturale si a energiei;
Protejarea animalelor si mentinerea biodiversitatii;
Conservarea echilibrului ecologic regional;
Imbunatatirea fertilitatii solului si a calitatii apei.
Productia de alimente de calitate, in cantitati suficiente, pentru a asigura sanatatea consumatorilor.
Evitarea poluarii mediului si a contaminarii produselor.
Prin urmare, agricultura ecologica este un sistem de productie ce sustine sanatatea mediului inconjurator si a oamenilor. Este o metoda moderna care se refera la capacitatea unei ferme de a produce alimente sanatoase pentru populatie, fara a provoca daune ireversibile ecosistemelor naturale. De aceea, fermierii trebuie sa-si schimbe strategiile si sa-si optimizeze metodele de lucru indiferent ca este vorba de cresterea pasarilor, ingrijirea animalelor sau cultivarea plantelor. Astfel, ei nu trebuie sa utilizeze fertilizanţi şi pesticide de sinteza, stimulatori si regulatori de crestere, hormoni, antibiotice si sisteme intensive de crestere a animalelor.
La nivel global, agricultura ecologica reprezinta un sistem de gestiune agricola si de productie alimentara bazat pe practici care respecta mediul inconjurator, pe conservarea resurselor naturale, respectarea unor standarde inalte privind bunastarea animalelor si obtinerea produselor folosindu-se substante si procese naturale.
1.2. Avantajele si dezavantajele agriculturii bio
Printre cele mai importante beneficii ale agriculturii bio se numara:
Producerea unor alimente mai sanatoase, mai nutritive si mai gustoase;
Agricultura ecologica nu contamineaza solul si apa, spre deosebire de agricultura conventionala, care foloseste tone de pesticide si ingrasaminte artificiale;
Productia ecologica presupune protejarea vietii animalelor salbatice;
Conservarea biodiversitatii prin evitarea folosirii chimicalelor si a pesticidelor.
Agricultura ecologica este de ajutor in combaterea incalzirii globale deoarece majoritatea produselor bio sunt distribuite si consumate la nivel local, lucru care reduce consumul de combustibil si energia folosita in transport si distributie.
Dezavantajele sunt mai degraba niste critici aduse agriculturii ecologice si se refera la incapacitatea acesteia de a hrani singura populatia in crestere. De asemenea, un alt contra argument este faptul ca produsele ecologice sunt mai scumpe, ceea ce le face inaccesibile pentru consumatorii cu venituri mai mici.
1.3. Ce este hrana organica si ce substante sunt permise in agricultura ecologica?
Pentru ca se bazeaza pe o dezvoltare durabila a practicilor agricole, agricultura bio are efecte benefice asupra mediului, culturii plantelor, cresterii animalelor, economiei si societatii. Fermierii si producatorii de alimente ecologice sunt preocupati de protejarea mediului si de lucrul in armonie cu ecosistemele existente.
O producție ecologică presupunere respectarea anumitor reguli de exploatare agricolă si principii menite sa protejeze mediul, sa conserve biodiversitatea si sa creasca increderea consumatorilor in produsele bio. Fermierii si agricultorii trebuie sa recurga la diverse solutii pentru a mentine sanatatea plantelor si animalelor si fertilitatea solului. Cateva dintre acestea sunt:
Rotatia culturilor;
Cultivarea plantelor care fixeaza azotul pentru a reface fertilitatea solului;
Nu sunt utilizate ingrasamintele minerale pe baza de azot;
Pentru combaterea buruienilor si a daunatorilor, sunt alese soiuri si rase rezistente si sunt aplicate tactici care incurajeaza controlul natural al acestora;
Sustinerea imunitatii naturale a animalelor;
Mentinerea sanatatii si a bunastarii animalelor.
Alimentele organice sunt cele cultivate si procesate fara sa fie folosite ingrasaminte sau pesticide sintetice, si nici regulatori si stimulatori de crestere. De asemenea, in agricultura ecologica din Romania nu este permisa utilizarea de substante modificate genetic sau a altor derivate provenite din acestea. Alimentele bio pot contine unele pesticide care apar in mod natural si sunt cunoscute ca substante permise in agricultura ecologica.
Termenul organic face referire si la produsele de origine animala, nu doar la cele vegetale. Crescatorii de animale trebuie sa indeplineasca anumite conditii daca vor ca produsele lor sa fie ecologice. Iata cateva exemple in acest sens:
Animalele trebuie alimentate cu hrana ecologica, care sa provina in mare parte de la ferma in care sunt tinute;
Animalele nu trebuie hranite cu stimulatori de crestere sau aminoacizi sintetici;
Conditiile de crestere ale animalelor trebuie sa raspunda cat mai bine nevoilor de sanatate si de bunastare ale acestora;
Animalele trebuie sa aiba acces la zone in aer liber si la pasuni;
Este interzisa utilizarea hormonilor sau a altor substante asemanatoare.
Unul dintre obiectivele agriculturii bio este diminuarea utilizarii factorilor de productie externi. Prin urmare, substantele utilizate pentru combaterea daunatorilor sau a bolilor plantelor trebuie sa fie aprobate de catre Comisia Europeana. Astfel, se pot folosi doar substantele permise in agricultura ecologica, cum ar fi ingredientele din microorganisme, enzime, aditivi, oligoelemente minerale, aminoacizi sau nutrienti. Utilizarea substantelor care reconstituie proprietatile ce pot fie pierdute pe tot parcursul procesarii sau depozitarii este interzisa.
Cateva dintre substantele de origine vegetala si animala permise sunt:
Ceara de albine - ofera protectie pentru arbori;
Uleiuri vegetale precum ulei de menta, chimen sau pin - au actiune fungicida si insecticida;
Insecticide naturale extrase din plante;
Uleiuri minerale - eficiente impotriva insectelor mici precum afide sau acarieni.
Pe langa acestea, bio agricultura permite folosirea unor insecticide si fungicide precum acidul gras de sare de potasiu, sulfura de calciu sau cuprul.
2. Agricultura bio in Romania - care sunt conditiile pentru certificarea bio si ce solutii exista pentru combaterea buruienilor?
Agricultura bio in Romania reprezinta o oportunitate pentru producatori deoarece cererea de alimentele ecologice a cunoscut o crestere constanta in ultimii ani. Beneficiiile pentru fermierii locali sunt destul de mari daca se tine cont si de oportunitatile de a exporta aceste produse. In plus, acum se gasesc solutii inovatoare care sa te ajute sa-ti mentii culturile bio sanatoase, dar si roditoare. Iata ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a practica agricultura ecologica si ce solutii ai la indemana pentru combaterea buruienilor si a altor probleme cu care te poti confrunta ca agricultor.
2.1. Conditii pentru agricultura ecologica - cum se obtine certificarea bio?
Pentru a putea comercializa produse sub eticheta bio, organic sau ecologic, ai nevoie de o certificare eco. Acest lucru presupune parcurgerea unui proces strict care trebuie urmat intocmai de catre producatori si care se desfasoara pe o anumita perioada de timp. Pe durata acestui proces, agricultorii trebuie sa respecte cu strictete regulile stabilite in legislatia nationala si internationala. In Romania, produsele ecologice sunt certificate de catre organisme special abilitate in acest sens. De asemenea, pentru a-ti desfasura activitatea in sistemul de agricultura ecologica trebuie sa te inregistrezi la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Dupa efectuarea controalelor de catre organismele de inspectie si certificare, producatorii care au respectat regulile primesc certificatul de productie ecologica, putand sa-si eticheteze produsele cu sigla specifica acestora, alaturi de logo-ul Uniunii Europene. Alte mentiuni care trebuie sa apara pe produse sunt referirile la productia ecologica, numele si codul organismului care a eliberat certificatul “eco”.
Alimentele organice certificate sunt cultivate si procesate in conformitate cu reglementarile legale, care vizeaza, printre altele, si calitatea solului, practicile de crestere a animalelor, controlul daunatorilor si al buruienilor si utilizarea aditivilor. Producatorii de produse ecologice se bazeaza pe substante naturale si pe metode agricole fizice, mecanice sau biologice in cea mai mare masura posibila.
Produsele sunt organice atunci cand pe sol nu au fost aplicate substantele interzise in agricultura ecologica. Printre acestea se numara majoritatea ingrasamintelor si a pesticidelor sintetice. In ceea ce priveste hrana organica, bio agricultura impune anumite reguli, precum cresterea animalelor in conditii de viata cat mai apropiate de mediul natural (cum ar fi posibilitatea vitelor de a pasuna in aer liber) si hranirea cu furaje si nutreturi organice. De asemenea, este interzisa administrarea antibioticelor sau a hormonilor.
2.2. Solutii pentru combaterea buruienilor in agricultura ecologica
Combaterea buruienilor continua sa fie o problema foarte dezbatuta in agricultura ecologica. De aceea, fermierii incearca sa gaseasca solutii bio pentru a reduce riscul aparitiei lor. Acest lucru nu este usor avand in vedere ca fiecare camp, sol, cultura si an este diferit.
Combaterea buruienilor in agricultura ecologica se poate face printr-o strategie de control a acestora care implica:
Evitarea compactarii solului - compactarea solurilor reduce vigoarea culturilor si tinde sa favorizeze aparitia buruienilor. Din acest motiv, fermierii trebuie sa foloseasca utilaje de gradina si agricultura care permit efectuarea mai multor lucrari in acelasi timp.
Mentinerea sanatatii solului - un sol sanatos si echilibrat va produce o cultura sanatoasa, avand capacitatea de a concura cu presiunile exercitate de buruieni.
Fertilizarea solului - aceasta trebuie facuta in mod organic, prin folosirea gunoiului de grajd fermentat, care are rolul de a distruge germinatia semintelor de buruieni. De asemenea, materia organica existenta in sol este o sursa excelenta de nutrienti pentru plante si poate reduce adesea problemele legate de buruieni.
Curatarea si sortarea semintelor inainte de semanat - acest pas are rolul de a indeparta buruienile si alte resturi.
Pregatirea semanatorilor - inainte de insamantare, pentru a evita formarea incorecta a randurilor, trebuie verificat daca tuburile de semanatori sunt infundate. Acest lucru previne aparitia buruienilor pe randurile sau portiunile lipsa. De asemenea, curatarea temeinica a oricaror utilaje care au fost folosite pe campuri cu buruieni este o recomandare buna, la fel ca si construirea de garduri vii pentru a limita semintele purtate de vant.
Mentinerea sub control a buruienilor din zonele invecinate - buruienile crescute in apropierea campului se pot taia cu ajutorul unor motocoase cu motor termic pentru a preveni raspandirea. Taierea buruienilor de pe marginea campurilor sau dupa recoltare impiedica buruienile sa se inmulteasca.
Recoltarea culturilor la timp - acest lucru contribuie la prevenirea aparitiei buruienilor deoarece semintele nu au timp sa se scuture si sa se raspandeasca.
Rotatia culturilor - intrerupe ciclurile normale ale bolilor, buruienilor si daunatorilor, contribuind la obtinerea unor culturi mai sanatoase si mai viguroase. Rotatia este esentiala pentru a construi un sistem organic sanatos si durabil.
Selectarea soiurilor - selectia atenta a soiurilor de culturi este esentiala pentru a limita problemele legate de buruieni. Este important sa fie plantate soiuri rezistente la boli in cazul in care in zona exista anumiti agenti patogeni predominanti.
Pe masura ce agricultura ecologica continua sa se dezvolte, vechile tehnici vor fi perfectionate, dar vor aparea si altele noi. Controlul timpuriu al buruienilor este esential, fiind o masura eficienta inainte ca buruienile sa reprezinte o amenintare vizibila pentru cultura.
Asadar, agricultura bio reprezinta un sistem de productie care promoveaza mentinerea intr-o stare buna a solului, plantelor, apelor si animalelor, dar si a oamenilor prin furnizarea de alimente organice. Practicarea acestui tip de agricultura in Romania devine din ce in ce mai raspandita, avand in vedere premisele de dezvoltare pe care le are in viitor. Fermierii ecologici au ca scop furnizarea de produse organice sanatoase consumatorilor prin practici agricole care nu dauneaza mediului inconjurator.
Sursa foto: unsplash.com
