|
Capacitate |
60 oua gaina - 42 oua curca - 50 oua rata - 30
oua gasca - 150 oua prepelita |
|
Putere motor |
20 W |
|
Alimentare |
230 V 50 Hz |
|
Temperatura incubare |
38°C ± 1°C |
|
Randament incubare |
60% minim , cu respectarea
instructiunilor . |
|
Greutate |
2.80 kG |
|
Consum energie |
Aprox. 550Wh / zi la temperatura mediului
de + 20ºC. |
|
Incalzire |
Electrica cu rezistenta termostatata |
|
Umiditate |
60-65% apa in alveola A ,70-75% apa in alveola
B , 80-85% apa in alveola A+B |
|
Perioada incubare |
Gaina - 21 zile, Curca - 28 zile, Rata - 28
zile, Gasca - 32 zile, Prepelita - 17 zile, Potarniche - 24 zile. |
|
Tip incubator |
Transportabil de suprafata |
Incubatorul CLEO 5TH are
afisaj de temperatura si umiditatea, nu se livreaza cu dispozitiv de
intoarcere a oualor, la acest model se indeparteaza capacul si se intorc ouale
individual (ou cu ou)
Incubatorul CLEO 5Th se foloseste in gospodariile individuale, la
incubarea oualor provenite de la pasarile domestice. Este construit pe
principiul incubatorului de suprafata, ouale fiind asezate intr-un singur
strat. Carcasa, din masa plastica termoizolanta, asigura pastrarea temperaturii
interioare. Incalzirea este asigurata de o rezistenta electrica. Omogenizarea
aerului in interior este facuta de un motor cu elice. Controlul temperaturii
este asigurat de un circuit electronic. Prin orificiile practicate in carcase,
se asigura o ventilare lenta si continua a aerului din interior, inlăturand
astfel, excesul de bioxid de carbon si alte noxe rezultate in timpul incubarii.
UMIDITATEA este asigurata prin umplerea cu apa a celor două alveole (canale) A
şi B din semicarcasa inferioara a incubatorului. Se recomanda o umiditate
sporita in prima saptamana de incubare (cand trebuie preintampinata evaporarea
apei din oua) si in ultimele 2 zile (pentru usurarea desprinderii puilor din
membrane). In restul perioadei umiditatea trebuie sa fie normala pentru a
favoriza eliminarea excretiilor.
TEMPERATURA este factorul principal de care depinde incubarea. Supraincalzirea
oualor are ca efecte malformatii, pui debili, sau chiar mortalitate în coaja.
Subincalzirea incetineste dezvoltarea embrionara, "ciocnirea" este
tardiva. Temperatura este reglata in domeniul 38 °C ±1 °C.
INTOARCEREA OUALOR are drept scop uniformizarea temperaturii si umiditatii pe
intreaga suprafata a oului si evitarea lipirii embrionului de coaja.
Incepand cu a treia zi, ouale se intorc manual de trei ori pe zi, cu
aproximativ 180°. Pentru a putea realiza acest lucru, ouale se vor marca
distinctiv pe doua parti diametral opuse. Durata intreigii operatiuni va fi de
maxim 10 minute. Pentru aceasta se ridica carcasa superioara si se pune alaturi
cu fata in jos, fara a scoate din priza. Odata cu rotirea se schimba si
pozitionarea oualor, cele aflate pe margini vor fi aduse in mijloc si invers.
Este necesara umezirea degetelor la rotirea oualor care necesita umiditate
ridicata (rata, gasca).
Inainte cu trei zile de sfarsitul perioadei de incubare, ouale nu se mai
intorc. Din acest moment se asteapta eclozarea (ciocnirea) oualor.
Capacitate maxima:
- 60 oua de gaina
- 42 oua de curca
- 50 oua de rata
- 30 oua de gasca
Varainte de incubatoare de la marca CLEO:
- CLEO 5 – varianta cea mai simpla fara afisaj de temperatura si umiditate
si fara dispozitiv de intoarcere
- CLEO 5T – varianta cu afisaj de temperatura, se livreaza fara afisaj de
umiditate si fara dispozitiv de intoarcere
- CLEO 5TH – varianta cu afisaj de temperatura si de umiditate, se
livreaza fara dispozitiv de intoarcere
- CLEO 5D – varianta cu dispozitiv de intoarcere, fara afisaj de
temperatura si umiditate
- CLEO 5DT – varianta cu dispozitiv de intoarcere si afisaj de
temperatura, fara afisaj de umiditate
- CLEO 5DTH – varianta cu dispozitiv de intoarcere, afisaj de
temperatura si de umiditate
- CLEO 5DTH AUTOMAT – varianta cu dispozitiv de intoarcere, afisaj de
temperatura si de umiditate. Are motor electric care intoarce automat
ouale.
- CLEO 5x2DT – varianta cu 2 etaje, cu dispozitiv de intoarcere si afisaj
de temperatura, fara afisaj de umiditate
- CLEO 5x2DTH – varianta cu 2 etaje, cu dispozitiv de
intoarcere, afisaj de temperatura si de umiditate
- CLEO 5x2DTH AUTOMAT – varianta cu 2 etaje, cu dispozitiv de
intoarcere, afisaj de temperatura si de umiditate. Are motor
electric care intoarce automat ouale.
Garantie:
- 2 ani persoane fizice
- 1 an persoane juridice
Pentru a avea o incubare optima, recomandam urmatoarele:
- Pentru incubatoarele cu indicator de temperatura (T
și TH) se vor schimba bateriile la începutul fiecărui sezon si se va avea
mare grija sa nu se deterioreze lamela laterala din locasul bateriei. Daca data
de fabricatie a incubatorului este recenta, bateriile sunt bune si nu trebuie
schimbate.
- Asezarea incubatorului pe o bucata de polistiren (acesta
fiind mai bun izolator decat patura), intr-o incapere in care temperatura sa
fie intre 18-23 grade Celsius.
- Ouale pentru incubare nu trebuie sa fie mai vechi de 10
zile si trebuie sa provina din gospodarii in care la 10 gaini sa existe
un cocos.
- Din prima zi se umple cu apa alveola (santul) din
centru, aproximativ 50 ml, si se verifica zilnic ca aceasta sa fie plina.
- Ouale se intorc de 2-3 ori pe zi pana in ultimele 3 zile.
- In ultimele 3 zile (incepand cu ziua 18) se scoate
sistemul de intoarcere (daca incubatorul este prevazut) si se umple si alveola
(santul) din exterior cu apa, aproximativ 80ml, apoi se aseaza ouale direct pe
gratarul bordurat.
- In momentul in care incep sa iasa puii de gaina, nu se
mai ridica capacul pana nu ies 15 pui uscati pentru ca, ridicarea capacului,
compromit puii care inca nu au iesit din ou.
- Intervalele de temperatura la care trebuie incubate
ouale, fara sa fie influentat randamentul de incubare sunt:
- 37,6 ÷ 37,8 grade Celsius pentru gaina,
curca, paun;
- 38 ÷ 39 grade Celsius pentru prepelita,
fazan;
- 37,5 ÷ 38 grade Celsius rata, gasca.
- Intrucat indicatoarele de temperatura si umiditate cu
care sunt dotate incubatoarele au tolerante de ± 1 grad C, inainte de incubare,
daca este posibil, se poate masura temperatura la nivelul gratarului pe care se
pun ouale cu un alt termometru mai performant si se va tine cont de diferenta
daca aceasta exista. In general, termometrele indica mai mult decat temperatura
din interior, iar termohigromretrele mai putin. Se urmareste erata (calibrarea)
care este trecuta langa indicator in conditiile in care bateriile au fost
verificate.
Situatii care pot aparea la prima incubare si care pot fi utile la
urmatoarea incubare:
- daca puii ies mai devreme, temperatura a fost mai mare
decat cea recomandata;
- daca puii ies mai tarziu, temperatura a fost mai mica;
- daca puii nu ciocnesc, sunt umflati si umezi, a fost
umiditate mare;
- daca puii sunt cleiosi si lipiti de coaja, umiditatea a
fost mica.
Pentru urmatoarea incubare se incearca un reglaj fin al
temperaturii si urmarirea umiditatii.
Reglarea fina se face prin rotire cu o surubelnita fina
(dreapta) a potentiometrului aflat pe lateralul cutiei care protejează modulul
electronic)
-1,5 ture in sensul acelor de ceasornic scade temperatura de
reglaj cu 1 grad Celsius;
-1,5 ture in sens invers acelor de ceasornic creste temperatura de
reglaj cu 1 grad Celsius;
| Sistem intoarcere | Fara |
| Sistem masurare | Temperatura si Umiditate |
| Capacitate oua gaina | 60 oua |
| Capacitate oua prepelita | 150 oua |
| Capacitate oua rata | 50 oua |
| Capacitate oua gasca | 30 oua |